Metropolitní města dostanou vlastní stavební předpisy

6.11.2020: Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová jednala s primátorem Ostravy Tomášem Macurou a jeho náměstkyní Zuzanou Bajgarovou o novém stavebním zákoně a připravovaném komplexním pozměňovacím návrhu.

Na společném jednání byla diskutována zejména problematika povolování staveb a posilování pozice velkých měst v oblasti územního plánování i povolování staveb. V oblasti výkonu povolování staveb zástupci Ostravy podpořili kompletní oddělení procesu povolování staveb od obcí, tedy model čisté státní stavební správy.

Ministryně na základě předložených argumentů slíbila podporu velkým městům v posílení jejich role v oblasti územního plánování, např. formou posílení pozice pověřeného zastupitele. Došlo také ke vzájemné shodě na tom, že je nutné dospět k takovému řešení, které dá velkým městům jistou volnost v oblasti územního plánování, například právě v podobě speciálních stavebních předpisů, po vzoru pražských stavebních předpisů.

Ministerstvo zapracuje možnost vydat speciální stavební předpisy zatím pro velká metropolitní města dle schválené Strategie pro regionální rozvoj, tedy pro Prahu, Brno a Ostravu. V případě, že se speciální stavební předpisy osvědčí, je ministerstvo ochotno přistoupit na rozšíření o další města.

Celý článek naleznete na stránkách MMR: https://www.mmr.cz/cs/ostatni/web/novinky/ministryne-dostalova-jednala-s-primatorem-macurou
10.11.2020: Ministerstvo přislíbilo, že nový stavební zákon umožní Praze, Brnu a Ostravě mít své vlastní stavební předpisy. Informovalo o tom Sdružení pro architekturu a rozvoj na svých webových stránkách: https://www.arch-rozvoj.cz/
5.11.2020: Velká města návrh stavebního zákona považují za odtržený od reality a jejich potřeb. Je neflexibilní, příliš byrokratický a procesy nezrychlí. Vyjádření jednotlivých měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň, Liberec, Jihlava) naleznete na stránkách Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy. https://www.iprpraha.cz/novystavebnizakon  
Nastavení soukromí:

Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací o výkonu a používání webu, zajištění fungování funkcí ze sociálních médií a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas, který nám udělíte kliknutím na volbu „Souhlasím se vším“. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na volbu „Podrobné nastavení“.

Povolujete: