Kauza na Praze 6 - povolání optických sítí

Brání se šestka rychlému internetu? Radní nechtějí povolovat pokládku optických sítí

V polovině června rada městské části přijala usnesení o koncepci elektronických komunikací na území městské části. Souhlasila v něm s tím, že šestka bude do doby vyřešení situace vydávat záporná stanoviska k žádostem o nové uložení telekomunikačních optických sítí. Místostarostu Jakuba Stárka (ODS) potom kolegové radní pověřili tím, aby vyvolal jednání s Českým telekomunikačním úřadem, na základě kterého vzejdou „koncepční pravidla pro vstupy do veřejného prostoru za účelem ukládání a budování telekomunikačních sítí“.

Nulová koordinace slaboproudařů – zpravidla co se týče rozvodu optických kabelů pro internet, televizi atd. – vyčerpala naši trpělivost natolik, že jsme jako zástupci občanů řekli ,ne‘ divokému rozkopávání našich chodníků.“ tvrdí místostarosta Jakub Stárek s tím, že k dnešnímu dni jsou na stole žádosti na více než 100 km rozkopaných ulic. „Na vině jsou i díry v zákonech, a slaboproudaři si tak pokládají prázdné plastové trubky a nepotřebují k tomu skoro žádné povolení.“ dodává.

Potřebujme úplně normální územní rozhodnutí, jen v něm nemusejí a ani dle vyjádření magistrátu a Ministerstva průmyslu nemají být uvedeny kabely a napojení kvůli budoucí flexibilitě.“ říká Marek Toman ze společnosti Pe3ny.net „My jsme malá firma a koordinovat je pro nás důležité, protože se potom s ostatními dělíme o náklady. S výkopy souvisí zábory, nové povrchy a tak dále. Čím víc nás je, tím menší výdaje pro nás.“ odmítá výtku úřadu.

Zbytek článku a více o celé kauze se dočtete v říjnovém čísle časopisu Vaše 6, který je dostupný online: http://www.vasepraha.eu/vase-6/

 
Nastavení soukromí:

Soubory cookie používáme ke shromažďování a analýze informací o výkonu a používání webu, zajištění fungování funkcí ze sociálních médií a ke zlepšení a přizpůsobení obsahu. Pro některé účely zpracování takto získaných údajů je vyžadován Váš souhlas, který nám udělíte kliknutím na volbu „Souhlasím se vším“. Své preference můžete snadno upravit kliknutím na volbu „Podrobné nastavení“.

Povolujete: